Chinees tapijt
ref: 21463
>25000 EUR
Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.
De inscriptie in het tapijt wijst er op dat deen zekere Qui Lyan dit tapijt heeft uitgevoerd zoals de traditie het voorschrijft, tijdens de derde maand van het eerste jaar van het bewind van keizer Tao Kuang (Daoguang) van de Qing dynastie. Dit betekent dat het stuk dateert uit 1821. Het was bedoeld als voorhang van een kleine taoistische tempel. Enkele herknoopte delen duiden op hechtingspunten In het midden van het tapijt zit Lao Tseu. Hij was een filosoof in het oude China en is een centraal figuur in het Taoisme. De eigenheid en de ethiek van het Taoisme benadrukken drie centraal gestelde waarden: barmhartigheid, gematigdheid en bescheidenheid. De leer concentreert zich op de gezondheid, spontaniteit en onsterfelijkheid. Letterlijk staat Lao Tseu voor ‘oude meester’ en meestal wordt het beschouwd als een eretitel. Volgens de Chinese traditie leefde Lao Tseu in de 6de eeuw v.Chr. Hij was de meester van de ‘drie Zuiveren’ en het hoofd van de acht onvergankelijken. In de mythische verhalen komt hij slechts zelden voor op Aarde. Naast hem is een aap die de boze geesten verjaagd. De Chinese aap is een gerespecteerd dier dat erg geliefd was bij het volk. De overige acht figuren zijn de Taoistische onvergankelijken. Iedere figuur staat voor een Taoistische doctrine en ieder van hen draagt een voorwerp om het ultieme doel te bereiken, nl. het verlengen van de levensspanne.
Chung-li Ch’uan doet de zielen van de gestorvenen herleven met zijn waaier.
Lan Ts’ai-ho, die vaak ook als vrouw wordt afgebeeld, draagt met zich een mand met bloemen die bovennatuurlijke effecten hebben.
Han Hsian-Tzu verricht wonderen met het spelen op zijn fluit.
Ho Hsien-ku is de enige van de acht die altijd als een vrouw wordt afgebeeld, zij draagt de lotusbloem die macht en reinheid symboliseert. Li T’ieh-kuai draagt de staf en kalebas van de pelgrim. Met de staf kan hij alles muteren en met de vloeistoffen uit de kalebas brouwt hij medicijnen.
Lu Tung-pin draagt het zwaard met bovennatuurlijke krachten met zich mee.
T’sao Kuo-chin verschaft een verzachtende en ontspannende invloed met zijn bamboe ratel.
Chan Kuo-lao is een magiër die een bamboe koker met roedes bij zich heeft waar hij het lot mee voorspelt. Verder zien we ook de afbeelding van vier vleermuizen. De vleermuis is één van de meest voorkomende dieren dat geluk en vreugde symboliseert. De Chinese uitspraak voor het woord vreugde is fu en dit is dezelfde uitspraak voor het woord vleermuis. De wolkenformaties zijn vaak in connectie met hemelse draken en worden vaak ook afgebeeld in combinatie met bloemen of vleermuizen zoals hier. Een samengestelde vorm symboliseert donder wat al voorkomt in de vroegste vormen van Chinese kunst. De basisvorm van de wolken is de zogeheten ‘linghzi’. De linghzi zijn paddenstoelen van onsterfelijkheid. Volgens de mythe groeien deze paddenstoelen overvloedig op het Eiland der Onvergankelijken. Naar Chinese gewoonte is in dit tapijt de asymmetrische knoop gebruikt, de ketting en inslag zijn van katoen en de pool is van wol. Het tapijt werd in de breedte geknoopt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK