Shirvan

ref: 15921

5000 - 10000 EUR

97 x 435 cm
3' 2¹/₅" x 14' 3³/₁₀"
ketting en inslag: wol
pool: wol
Caucasus
circa 1880

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De Kaukasische tapijten zijn afkomstig uit Georgië, Armenië en Azerbaidjan. De knopers uit dit gebied genoten een uitstekende reputatie; het is niet zonder reden dat Shah Abas in de 16de eeuw 27.000 Armeense families manu militari naar zijn hoofdstad Ispahan liet overkomen. In de keizerlijke manufacturen, ontstonden, dank zij hun bijdrage, de prachtigste tapijten ooit vervaardigd.

De Caucasische traditie is zeker niet het resultaat van een verfijnde en grondig uitgewerkte studie; het is de boude en krachtige expressie van een volk dat haar traditie tot kunst verheft. De knopers uit de Kaukasus hebben steeds zeer ambachtelijk gewerkt, op eenvoudige weefgetouwen in huis of boerderij. Dit spontane, gevoelsmatige werk liet alle vrijheid qua kleur en tekening, en ieder uit het gezin kon er zijn eigen manuele expressie in kwijt. De revolutie van '17 met de komst van het Sovjetregime in de 3 Kaukasische republieken had dramatische gevolgen.

De systematisering van de werkmethodes (opgelegde tekeningen, controle en standaardisatie van materialen, vaste werktijden,...) samen met de centralisatie van het werk in ateliers, legden aan diegenen die voorheen door hun individualisme en persoonlijkheid de traditie in ere hielden, het werken in ploegverband op.

Het spontane diende plaats te maken voor rigide planning en rentabiliteit. Het werk verloor haar authenticiteit, het ambachtelijke diende haar identiteit op te geven en werd niet meer dan een flauwe doorslag van haar verleden, ook al was het technisch gevorderd.

De Kaukasische tapijten uit de 19de eeuw zijn de laatste getuigen van lang vervlogen tijden en reminiscenties van een nu vervreemde identiteit.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK