Moghol
ref: 12938
>25000 EUR
Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.
Dit Mogholtapijt van zeer hoogstaande kwaliteit werd in de 18e eeuw vervaardigd in zeer zachte pashmina-wol. Een gelijkaardig 'mille fleur' motief zonder medallion maakt deel uit van de collectie van het Textile Museum in Washington.
Dit bloementapijt met medaillon werd vervaardigd in Indië in de 18e eeuw, op het einde van het bewind van de Moghul-keizers (1494-1858).
Het maakt deel uit van een zéér kleine groep moghul-tapijten die deze tekening vertonen.
Akbar Shah (1560-1605), die best kan worden vergeleken met de Perzische koning Shah Abbas, was een kunstliefhebber en mecenas die bijzonder veel belangstelling had voor het knopen van tapijten. Deze belangstelling ging samen met een grote bewondering voor de Perzische kunst die uitstraalde van het hof van de Safavieden.
Daarom liet Akbar Shah ook keizerlijke manufacturen oprichten en werden tapijtknopers overgehaald vanuit Ispahan naar Indië.
Deze invloed zal natuurlijk doorslaggevend zijn voor de hele Indische tapijtknoopkunst.
De andere Moghulkeizers hebben dit werk verder gezet en de traditie steeds meer luister willen geven.
De kettingdraden van dit stuk zijn in zijde. De inslagdraden zijn blauw getint, hetgeen wijst op de 18e eeuwse productie. De pool in « pashmina » wol ; een zéér fijne en glanzende wolsoort die ook werd gebruikt bij het weven van de vermaarde Kashmir sjaals.
In zijn boek Flowers Underfoot dat in 1997 gepubliceerd werd in New York, naar aanleiding van een tentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art, geeft Daniel Walker een overzicht van alle groepen (naar tekening) moghul-tapijten. Net zoals Herrmann dat in 1988, vermeldt hij maar twee bestaande stukken voor dit motief:
in het Washington Textile Museum (vroeger McMullan- verzameling)
in het boek van E. Herrmann, Seltene Orientteppiche X (n° 4, p 14-15) 1988
Dit exemplaar is zonder enige twijfel een derde tapijt dat hoort bij deze uiterst kleine groep.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK